Gość

Zupa Mocy - energetyczna – wzmacnia i odnawia organizm, buduje zdrowie

» Artykuł z cyklu » Przepisy - kulinarne

Proporcje nie maja znaczenia, tylko kolejność dodawania produktów.
> gar zimnej wody,  postawić na gazie

> 3 min. przerwy
> wrzucić coś kwaśnego, np. owoc róży lub głogu lub pomidor suszony/świeży lub dobry ocet  itp. 
> zagotować
> dodać nieco tymianku, rozmarynu, pieprzu, ewent. czerwonego wina 
> 3 min. przerwy
> + warzywa korzenne: marchew, pietruszka, seler, kolejność warzyw dowolna
> 3 min. przerwy
> + cebula, czosnek, jałowiec, majeranek, ewent. białe wino zamiast czerwonego (można dodać czarnuszkę, lubczyk)
> + sól do smaku
> gotować min. 5-6 godzin na b. małym ogniu.
> Trzymać w lodowce, odlewać ile trzeba, zagotować i pic 2- 3 kubki dziennie.
Do 2-3 dzień zagotować cały gar bulionu
> Można pic sam bulion albo odcedzić dodać nowe warzywa i na tej bazie gotować wszystkie zupy.
> Jak się chce wzmocnić nerki, to ostatnim elementem powinna być sól albo powtórzyć cały cykl od początku.

Gotowanie z alkoholem daje więcej energii w pożywieniu. Tam alkoholu już nie będzie, ale efekt to wzmocnienie krążenia energii.

Ważny jest 1 kubek, może być na czczo.

 

Osobiście, po ugotowaniu wielkiego garnka rosołu, przecedzam go, stawiam na ogniu aby się lekko gotował i taki wrzący wlewam do słoików. Gorące słoje zakręcam, przykrywam ściereczką. Na drugi dzień wstawiam do lodówki i gotowe – do wykorzystania????

Za każdym razem, kiedy gotuję wychodzi mi rosół inny w smaku – gdyż po prostu nigdy nie trzymam się sztywno przepisu… ????

Artykuły » Przepisy - kulinarnePiątek 19 czerwca 2020

Przepisy - kulinarne

strzałka do góry
Ładuję stronę ...