Gość

Energetyczny rosół- wzmacnia i odnawia organizm

» Artykuł z cyklu » Przepisy - kulinarne

1/2 giczy cielęcej

10 dkg cielęcej wątróbki

6 średnich marchewek

2 pietruszki

kawałek selera

1 cebula

Ziołowe przyprawy, słoneczna sól do smaku

2 łyżki suszonej pokrzywy

1 łyżeczka kurkumy

koperek, natka pietruszki

 

Mięso dokładnie umyć, włożyć do garnka, wlać 5 litrów wody, zagotować. Wrzucić warzywa, słoneczną sól, przyprawy. Gotować na małym ogniu ok 30 min. Wyjąć warzywa, a rosół gotować jeszcze 2 godziny. Pod koniec gotowania dodać pokrzywę i kurkumę. Zagotować na małym ogniu jeszcze 5 min. Wyjąć mięso, rosół przecedzić do czystego garnka, dodać starte na tarce warzywa i zieleninę- koperek i natkę. Rosół podgotować jeszcze 2 minuty. Następnie schłodzić go i zebrać tłuszcz. Spożywać z kaszą jaglaną.

Na podstawie: Stefanii Korżawskiej

Artykuły » Przepisy - kulinarnePiątek 19 czerwca 2020

Przepisy - kulinarne

strzałka do góry
Ładuję stronę ...